Sauna u vás doma

Dopriať si relax, oddych a spraviť niečo pre svoje fyzické aj psychické zdravie je, zdá sa, v dnešnej uponáhľanej dobe vzácny okamih. Pokiaľ však máte saunu priamo u vás doma, môžete relaxovať a užívať si vzácne okamihy omnoho častejšie a navyše v kruhu tých, s ktorými vám je najlepšie. 

dvojica vo fínskej saune

Sauna je úžasným prostriedkom pri riešení rôznych zdravotných problémov, ako aj na odbúranie stresu, prevenciu pred chorobami alebo pre relax. Čoraz viac sa sauna teší obľube už aj v prostredí našich domov, bytov, či chalúp - nielen vo wellness centrách a iných verejných zariadeniach. Stále však značne zaostávame za škandinávskymi krajinami, kde je prítomnosť sauny v prostredí domova bežná záležitosť (približne každá tretia domácnosť má doma saunu). Bez pochýb je to najmä vďaka tradícii sauny v týchto krajinách a zrejme aj potrebou sa ohriať pri často chladnom počasí. V súvislosti so Škandináviou sa dostávame k fínskej suchej saune- jednej z najznámejších typov sauny na svete.

Fínska sauna sa vyznačuje nízkou vlhkosťou vzduchu - od toho odvodený tiež názov suchá sauna. Aj keď sa zrovna nedá povedať, že by ste po skončení saunovania z nej suchí vyliezli :D. Je ideálna pre uvoľnenie svalového a stresového napätia či vyplavovanie toxínov a relax. Účinky sauny znásobíte, ak pri saunovaní použijete rôzne saunové pomôcky, napríklad kefu s prírodnými štetinami, ktorá ešte viac podporí prekrvenie organizmu a účinky tepla. Neodporúča sa však pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami a pre tehotné ženy. 

vedro v suchej fínskej saune
parná sauna

Opakom fínskej je parná sauna, ktorej samotný názov naznačuje, že je prítomná vysoká vlhkosť vzduchu - až do 100%. Vďaka nižšej teplote ako pri fínskej saune,  býva často voľbou pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami. Je vhodná pri liečení ťažkostí s dýchacími cestami. Pobyt v parnej saune spríjemníte a jej účinky zintenzívnite používaním rôznych esencií (eukalyptus, levanduľa, borovica atď.)  

Existujú aj ďalšie typy sáún, napr. infrasauna, zmiešaná sauna či biosauna - každá má svoje výhody, záleží na tom, na aký účel chcete saunu primárne využívať, čo preferujete a aký je váš zdravotný stav.

Samozrejme, na internete nájdete viacero postupov ako si postaviť saunu svojpomocne. Ak ale nie ste skutočne zdatným a zručným majstrom, odporúčame zveriť výstavbu sauny do rúk odborníkov. Naša firma LŠ stavby realizuje výstavbu sáun na mieru, podľa individuálnych požiadaviek klienta. Pri výstavbe používame kvalitné, overené materiály a ku každej zákazke pristupujeme zodpovedne. Realizujeme výstavbu parných alebo fínskych sáún.