Aké sú hlavné výhody drevostavieb?

Drevo ako stavebný materiál sa využíva od nepamäti. Hoci sa používa doposiaľ, vplyvom vývoja rôznych technológii sa v súčasnosti stretávame s množstvom iných, častokrát "umelých" stavebných materiálov. Atmosféra drevostavieb vás však ihneď dostane. Prečo je to tak a aké sú výhody drevostavieb? 

dvojica vo fínskej saune

Najskôr si poďme definovať samotný pojem drevostavba. O drevostavbe hovoríme vtedy, ak na jej výrobu/realizáciu bolo použité najmä drevo - prípadne ak je konštrukcia stavby vyrobená z dreva.

Drevostavby majú pozitívny vplyv na zdravie

A to hneď po fyzickej aj psychickej stránke. Prirodzenosť dreva, jeho vôňa, farba a štruktúra ovplyvňujú pozitívne vašu psychiku, možno ani o tom neviete. Zrejme preto mnohí obľubujú tradičné drevené chalupy, zrubové chaty ako miesto pre oddych. V prípade pozitívneho vplyvu na fyzické zdravie ide o skutočnosť, že drevo sa len minimálne nabíja statickou elektrinou a tak nepriťahuje prach - čo je ideálne najmä pre alergikov. Ďalším pozitívom je schopnosť dreva regulovať vlhkosť v interiéri, čím zabraňujú vzniku rôznych plesní a pod.

interiér zrubovej stavby
mini domček z dreva položený na dlani

Drevostavba à la ekologické bývanie

Drevo je recyklovateľným a udržateľným stavebným materiálom, a to v dlhodobom horizonte. Samotná výstavba drevostavieb je ekologická a úsporná. Okrem ekologického aspektu tu v prospech drevostavieb hrá aj fakt, že výstavba drevodomu je rýchla a tak môžete stavbu využívať v celkom krátkom časovom horizonte. 

Ďaľšie pozitívne vlastnosti bývania v drevodome

Drevostavby majú výborné tepelno-izolačné vlastnosti, samozrejme za predpokladu, že stavba bola zrealizovaná kvalitne. V zime udržujú teplo, v lete zase príjemný chládok.
Mnohí majú obavy z dreva ako horľavého materiálu a s tým spojeného rizika požiaru. Drevo však musí spĺňať podmienky protipožiarnej bezpečnosti, preto sa tohto rizika obávať nemusíte. 

Negatíva drevostavieb

Hoci pozitíva drevostavieb prevyšujú negatívne stránky - spomenieme aj niektoré nevýhody. Jednou z nich je horšia zvuková izolácia ako pri murovaných stavbách (nie je to však pravidlom pre každú drevostavbu, existujú riešenia na odizolovanie hluku). Inú nevýhodu môže tvoriť riziko, ak si drevostavu realizujete svojpomocne, prípadne vám ju zrealizuje stavebná firma nekvalitným spôsobom. Výstavba drevostavby tak, aby vám vydržala čo najdhšie, si vyžaduje skúsených odborníkov. Drevo by malo byť bezpochýb veľmi kvalitné, ošetrené voči škodcom/vlhkosti/plesniam a prispôsobené potrebám konkrétnej stavby. 

Chceli by ste aj vy bývať v drevodome? Radi vám s tým pomôžeme, neváhajte sa na nás obrátiť.